groepsfotomethooiopachtergrond
droommeisje
Home
item1

Stichting meisjesonderwijs Pakistan

Filmpje
Foto's
Jaarverslag Stichting
Home
Filmpje
Foto's
Contact
Nieuws
Wat doet de stichting?
Wat doet de stichting?
Wat kunt u doen?
Wat kunt u doen?
Verhalen
Verhalen
Nieuws
Contact
Jaarverslag Stichting
Annual report Bint
Annual report Bint
Afgeronde projecten
Chitral

Project Chitral

Eind 2012 heeft SOMOP besloten om steun te bieden aan het oprichten van twee dorpsscholen in Arandu, Chitral. Dit is een in een zeer afgelegen vallei in het hooggebergte van Noord Pakistan, aan de grens met Afghanistan. De twee dorpen worden begeleid door de lokale NGO Young Stars Development Organisation (YSDO), in het oprichten en runnen van de scholen. In beide dorpen was in 2012 geen school voor de kinderen en veel ouders vonden scholing voor meisjes onnodig. De lokale NGO heeft veel met ouders gesproken en het belang van onderwijs, ook voor meisjes benadrukt en uitgelegd. In goed overleg met dorpsoudsten en veel praten met ouders is er door de dorpen besloten dat ze graag een basisschool wilden hebben. Maar daar was geld voor nodig. Via onze contactpersoon in Pakistan is toen de vraag bij ons terecht gekomen. Via de 1% club, een crowdfunding site, is in 2012 een eerste inzamelingsactie gestart. Dit was een succesvolle actie en binnen 4 maanden was het geld voor het eerste jaar opgehaald. Voor foto’s, de beschrijving van het project en de resultaten verwijzen we graag naar

De scholen zijn in oktober 2012 begonnen met in beide gevallen een leraar (een per dorp) die een speciale cursus hebben gevolgd voor deze baan. In het eerste jaar begon men met ongeveer 80 leerlingen aan eind 2013 waren er 101 leerlingen waarvan 61 meisjes.

Voor het jaar 2014 heeft SOMOP weer via de 1% club de financiering gerealiseerd.

Binnen 2 maanden was het benodigde bedrag voor 2014 verzameld, dankzij 242 gulle gevers. Het project verloopt zo goed dat de twee scholen eind 2014 overgedragen zullen worden aan het Non Formal Education programme en dan zal externe financiering voor de scholen niet meer nodig zijn, omdat zij via dit Pakistaanse overheidsproject subsidie zullen krijgen en de leraren betaald zullen worden. Een duurzaam resultaat dus!

Medio 2014 zijn er in totaal 89 leerlingen waarvan 63 meisjes. Omdat er in de buurt een jongensschool is geopend door de overheid zijn een aantal jongens naar die school gegaan. Daardoor is de nadruk meer op meisjes komen te liggen. We zijn tevreden over de samenwerking met de lokale NGO die de twee dorpen begeleidt en ons op de hoogte houdt over de voortgang van de scholen. Deze kinderen hebben straks dankzij een stuk basis educatie meer kans op een betere toekomst!

Chitral
Herbouw na overstromingen
Herbouw na overstromingen
Shahin Public School
Shahin Public School
Werkbezoeken Pakistan
Werkbezoeken Pakistan
Het bestuur
Het bestuur
Interview

De foto hieronder is de link naar YouTube voor het interview met Mr Asfandyar

Financieel overzicht
Financieel overzicht
Nieuws