VerhalenKorte levensgeschiedenissen van drie meisjes


Hieronder vindt u de korte levensgeschiedenissen van drie meisjes en een moeder, opgetekend door de staf van Bint-e-Malakand.

Image

Maryam en Sajida

Dit is het verhaal van de twee zusjes Maryam en Sajida uit Dheri Alladand.

Hun vader was een arme melkverkoper. In plaats van naar school te gaan verkochten Maryam en Sajida melk van deur tot deur om geld te verdienen voor het huishouden. Bint-e Malakand adviseerde hun vader om zijn dochters naar school te laten gaan. Om toch de gezinsinkomsten te behouden motiveerde Bint-e-Malakand de dorpsbewoners om de melk zelf te gaan halen aan het huis van het gezin. Hierdoor konden de meisjes naar de speciale school van Bint-e-Malakand. Na twee jaar werd Sajida ernstig ziek en stierf. Maryam is nu leerling in de derde klas. Zij is een hele intelligente en ijverige leerling op deze school.

Image

Sakina Bibi

Sakina Bibi woont in het dorp Hiro Shah. Ze heeft acht kinderen, twee jongens en zes meisjes. Zij en haar familie waren extreem arm en leden vaak honger.

Door het vrouwenprogramma van Bint-e-Malakand leerde Sakina veel over het kweken van planten en vruchten en kreeg ze financiële steun om een eigen kwekerij in guava-planten te beginnen. Tevens hielp Bint haar om naast haar afzet in het dorp ook op verder gelegen markten te gaan verkopen.
Haar kinderen en man gingen meehelpen en het gezin kreeg een redelijk inkomen. Hierdoor gaan de kinderen nu naar de ‘normale’ dorpsschool die geld kost. Sakina Bibi heeft sinds kort tevens een succesvolle kwekerij van de medicinale geelwortel opgezet.

Image

Shabnum

Dit is het verhaal van Shabnum, die woont in Dheri Alladand.

Op een dag ging de vader van Shabnum sigaretten kopen, maar de winkelier had er geen die dag.Haar vader werd woedend, trok een pistool en vermoordde de winkelier.
De families werden door de moord vijanden. Na veel commotie werd er een overeenkomst gesloten: Shabnum, de vijf-jarige dochter van de moordenaar, werd als compensatie voor de moord 'gegeven' (Swara) aan de familie van de winkelier. Dit betekent dat ze zodra ze volwassen is, wordt uitgehuwelijkt aan een man van de familie van de overledene. Swara is een niet-Islamitisch gebruik en is tegen de wet.
Door de inspanningen van Bint is Shabnam nu leerling in de vijfde klas in Dheri Alladand. Hopelijk wordt Shabnum hierdoor een sterke persoonlijkheid en zal haar familie gaan inzien dat zij een immoreel besluit hebben genomen om haar op deze manier uit te huwelijken.